Beachhandbollsregler

Vi har konstaterat att det finns jättemånga olika varianter på hur man spelar beachhandboll och den svenska regelboken är på 71 (!) sidor. Vi kommer här att försöka förtydliga de viktigaste delarna i beachhandboll.

Spelplanen

Spelplanen är 27 m lång och 12 m bred. Den består av ett spelområde och två målområden. Målen är 3 m breda och 2 m höga.

Speltid

En match består av två SET (halvlekar) som är i 10 minuter och med en halvtidspaus på 3 minuter (inkluderat sidbyte). Vinnaren av varje halvlek tilldelas en poäng.

Om halvleken inte gett en vinnare så använder man sig av ”Golden Goal” (start med uppkast).

Om vartdera laget vinner ett Set var så använder man sig av ”Shoot out” (En spelare mot målvakten). Se speciell text om shoot out nedan.  Matcherna startas alltid med uppkast. Om halvleken slutar oavgjord spelar man tills mål görs och startar med uppkast.

Så räknas mål

  • Vanliga mål = 1 poäng.
  • Spektakulära mål (snurr ”dvs 360” eller ”japan” sk ”inflight”) = 2 poäng.
  • I klasserna F16 och damseniorer räknas mål av målvakt, specialist (spelare som byter med målvakt i anfall) = 2 poäng
  • Straffmål = 2 poäng
  • Inga avkast efter mål, spelet sätts igång direkt från målvakt innanför målgården. 
  • Bedömning av ”360”:  I klasserna Damsenior och P/F 16 ska upphopp ske med jämfota upphopp – dvs med bägge benen och fötterna peka MOT mål. I klasserna motion, P/F14, F12 och F10 godkänner vi 360:s som är jämfotaupphopp men även om fötterna inte helt pekar rakt mot mål vid upphopp (dvs snällare bedömning)

Shoot out

Varje lag har en målvakt i mål och väljer ut fem spelare var som får ta varsin shoot out (fem olika spelare). Lagen skjuter varannan shoot out.

Båda målvakterna står på sin respektive mållinje. Utespelaren på tur att skjuta ställer upp med en fot i hörnet på målgårdslinjen. Utespelaren passar målvakten. Först då får målvakterna röra sig från sina utgångspositioner. Målvakten kan välja att skjuta själv, eller så kan målvakten passa utespelaren som springer mot motståndarmålet. Utespelaren försöker då göra mål. (OBS: ska genomföras inom tre sekunder). 

För Damsenior, PF16 och PF14 gäller att: OM bollen nuddar marken, (alternativt att utespelaren gör ett regelfel) döms shootouten bort. Om försvarande målvakt begår ett regelfel blir det straff och rött kort. Det lag som fått flest poäng under shoot outen vinner matchen.

För Motion och F12, F10 gäller att bollen FÅR nudda marken EN gång men inte 2 gånger

Straffkast

Straffkast lägger man från ”linjen” och ger 2 poäng vid mål.

Så spelas bollen

”Vanlig handboll” men matcherna spelas med extra bollar. Man FÅR lägga ner bollen i max tre sekunder (detta är det dock nästan ingen som gör). Det är tillåtet att slänga sig efter bollen samt att TA bollen, även om bollen ligger i målgården. 

Förhållandet till motspelare (dvs bedömning av kontakter)

Det ÄR TILLÅTET att – precis som i innehandboll – jobba fötter och med lätt böjda armar ha dueller och styra spelare. Likväl att ha en kamp runt linjespelaren och försöka ta sig runt en linjespelare

Det är tuffare bedömning och INTE TILLÅTET att knuffa – hålla fast – slå till spelare. Beach-handbollen ska vara ett rent spel även om dueller förekommer och en spelare som gör en ”360” får inte röras! (viktigt pga skaderisker)

Enkelt uttryckt är bedömningsnivån sådan att varning inomhus = utvisning i beach och en utvisning inomhus = rött kort i beach. Det är viktigt att förstå detta före turneringen

Bestraffningar

Frikast blåser domaren vid sturmenfoul, stegfel mm som vänder spelet men frikast där man får behålla bollen endast vid dråpliga situationer såsom att man ramlar på bollen eller liknande. Bestraffningar är straffkast eller utvisning. Straffkast enl ovan ger 2 poäng och är ett skott från målgårdslinjen rakt framför målet.

Spelare som utvisas ska så snabbt som möjligt lämna planen utan protester och får komma in igen direkt då bollen byter ägare (dvs gäller anfallet ut). Två utvisningar innebär diskvalifikation (”rött kort”), så man kan bara bli utvisad en gång.

Laget

Ett lag kan bestå av 10 spelare. Minst 5 spelare måste vara närvarande när matchen börjar. Högst 4 spelare i varje lag (3 utespelare och 1målvakt) får vara på spelplanen samtidigt. De återstående spelarna är avbytare.

Lagen har avbyte på samma sida i bägge halvlekarna – så ena halvleken byter man på den vänstra sidan för laget och i den andra halvleken på lagets högra sida. När målvakten byter ut springer hen ut i målgården och inbytande ”målvakt” (”specialspelare”) byter IN vid egen målgårdslinje och får sedan byta ut var som helst på planen. Specialspelaren kommer att ha en väst i avvikande färg på sig för att tydliggöra vem som är spelare med möjlighet till 2 mål i anfallet.

OM någon gör felaktigt byte jobbar vi med tillsägelse och utvisning i andra tillfället men om målvakt springer in för tidigt i byte med specialspelare och räddar som en följd av detta döms utvisning OCH straffkast.

Utespelare får byta efter hela långsidan – ej i målgårdarna – vilket innebär att spelarna inte behöver springa in och ut på samma ställe

I F10 spelar ALLA spelare med samma tröjfärg (dvs ingen målvaktströja) och vem som helst får springa och ställa sig i målet. Regeln om specialist gäller ej i F10.

Boll utanför planen

Målvakt som räddar får ”målvaktens boll” om bollen passerar kortlinjen – om bollen räddas av målvakt och passerar långlinjen så är det inkast för motståndarna. Likväl om försvarare täcker boll som går över kortlinjen så får anfallande lag tillbaka boll.

Domartecken

Vanliga domartecken bortsett från att två fingrar i luften (utvisningstecken i innehandboll) motsvarar 2 mål i beachhandboll och utvisningstecken är att domaren håller böjd arm och drar ner denna med andra armen…